Førsteårsemner på tysk bachelor/årsstudium

Har du søkt tysk ved NTNU til høsten og lurer på hva du kan forvente av undervisningen? I dette innlegget går vi gjennom hvilke emner («fag») du vil ha på førsteåret i utdanningen. De fleste emnene er felles for årsstudium og 1. år bachelor, men noen av emnene du skal ha avhenger av hvilket studieløp du går. Vi begynner med emnene som er felles: 

HØSTSEMESTERET 

Språkferdighet 1 (TYSK1003)
I Språkferdighet handler det mest om å øve seg på å bruke tysk muntlig og skriftlig. Det er ikke så nøye at det dukker opp noen grammatikkfeil her og der, det viktigste er å prøve å bruke språket så mye som mulig. Studentene utvikler tyskferdighetene sine gjennom forelesning, gruppearbeid og obligatoriske oppgaver som leveres i løpet av semesteret. På denne måten blir man bedre kjent med tysk kultur og tysk samfunn, man lærer hvordan man kan skrive ulike teksttyper på tysk, og man får en innføring i ordklasser og generell setningsstruktur.  Gjennom semesteret leverer man fire korte skriftlige tekster og holder en muntlig presentasjon på 10 minutter for resten av klassen. 

tyskemner2

Tysk grammatikk 1 (TYSK1101) 
I dette emnet får man en innføring i tysk lydlære, ordbøyning og setningsstrukturMan har en forelesning og en gruppetime i uka. I forelesning lærer man om forskjellige tema fra pensum, og i gruppetimene får man jobbe med og gå gjennom ulike oppgaver knyttet til det man har lært. Undervisningen fokuserer også på forskjeller mellom tysk og norsk grammatikk, slik at det skal bli lettere for studentene å anvende det man har lært om grammatikk når man skriver eller snakker tysk. For å gå opp til eksamen må studentene ha en kort muntlig prøve om fonetikk, gjøre fire nettbaserte øvelser og møte opp til minst 80% av undervisningen. 

Tysk litteratur og kultur 1 (TYSK1401)
I TYSK1401 får man en innføring i moderne tysk kultur gjennom å jobbe med skjønnlitteratur, sakprosa og/eller film fra 1945 og frem til i dag. Vanligvis tar emnet for seg noen få temaer eller epoker som man fokuserer på og lærer mye om. Også i dette emnet øver man på muntlig og skriftlig fremstilling på tysk. Man lærer om kultur og historie, sjanger, typiske stilistiske trekk og hvordan man kan sammenfatte innhold eller uttrykke og begrunne egne tolkninger. I dette emnet har man også en forelesning og en gruppetime i uka, hvor gruppetimen byr på en litt mer praktisk tilnærming til det man lærer om i forelesning. I løpet av semesteret leverer man to oppgaver på ca. 800 ord. 

Spesifikt for 1. år bachelor: 
Examen philosophicum for humaniora og estetiske fag (EXPH0100)
Det er nok mange som har hørt mye om exphilog som gruer seg til å ha dette emnet som ikke er direkte relevant for akkurat det man studerer. Men det kommer til å gå helt fint! I dette emnet lærer man om vitenskapsteori, etikk og ulike filosofers syn på mennesket, natur og teknologi. Undervisningen legger opp til diskusjon og dialog, som skal trene studentene i kritisk tekning, argumentasjon og faglig samarbeid. Man lærer dessuten om kildekritikk og riktig akademisk skriving gjennom obligatoriske aktiviteter. Det er 80% obligatorisk oppmøte på seminareneMan blir vurdert ut fra en veiledet oppgave som man skriver under veiledning i seminar.

Spesifikt for årsstudium: 
Fremmedspråk og samfunn (SPRÅK1200)
SPRÅK1200 utforsker ulike perspektiver på rollene til de store fremmedspråkene tysk, fransk, spansk og engelsk i Norge i dag. Aktuell debatt i media og politikken danner grunnlaget for å diskutere holdninger knyttet til blant annet innlæring av fremmedspråk, bruk av språk i arbeidslivet og språk og identitetUndervisningen består av forelesninger, gruppeaktivitet og diskusjoner, og man leverer to gruppeoppgaver i løpet av semesteret. Emnet avsluttes med en 4 timers skriftlig eksamen. 

VÅRSEMESTERET
Her er alle emnene like for studenter på årsstudium og bachelor.

Tysk grammatikk 2 (TYSK1102)
Min personlige favoritt! Dette emnet bygger på det man har lært i Grammatikk 1, og man fordyper seg enda mer i forskjellige temaer, strukturer og grammatiske forskjeller mellom tysk og norsk. Jeg syntes også at vi lærte mye i dette emnet som tok den praktiske bruken av språket til et helt nytt nivå. Emnet fokuserer også mye mer på syntaks enn TYSK1101 på høstsemesteret, og man lærer seg å analysere setninger med hensyn på form og funksjon ved å bruke trestrukturer. Det kan være vanskelig, men veldig gøy! Man har en forelesning og en gruppetime med diskusjon og oppgaveløsning i uka. Også her er det krav om minst 80% oppmøte og tre skriftlige innleveringer. 

Språkferdighet 2 (TYSK1305)
Dette emnet tilbys ved universitetet i Kiel som et intensivkurs i hele januar, og det anbefales virkelig! Les mer om turen til Kiel herHvis man heller vil bli i Trondheim, følger man vanlig undervisning gjennom hele semesteret. Emnet bygger på Språkferdighet 1, og man fortsetter å øve på å uttrykke seg muntlig og skriftlig gjennom arbeid med ulike tekster og uttrykksformer fra tyskspråklig kultur. Man vil lære mer om form, innhold og funksjon til ulike tekster og å plassere disse i historisk og kulturell kontekst. De obligatoriske aktivitetene består av en kort muntlig presentasjon og tre skriftlige innleveringer. 

Tysk litteratur og kultur 2 (TYSK1402)
Også dette emnet bygger på sin forgjenger fra høstsemesteret, Tysk litteratur og kultur 1. Studentene fortsetter med å jobbe kritisk og analyserende med tyskspråklig litteratur, sakprosa eller film, denne gangen fra 1870 til 1945. Det legges spesielt stor vekt på litterære, kulturelle og samfunnsmessige fenomener i tyskspråklig kultur fra denne perioden. Man jobber mye med sentrale kulturelle og litterære begreper, sjangre og epoker i både forelesning og gruppetimene. I løpet av semesteret leverer man en veiledet skriftlig oppgave og holder en gruppepresentasjon om en litterær/kulturell epoke fra pensum. På slutten av semesteret har man en 2 uker lang hjemmeeksamen hvor man virkelig får bruk for all skrivetreningen man har hatt gjennom semesteret, og en muntlig presentasjon med utgangspunkt i pensum og hjemmeeksamenen din. 

tyskemner

Det er nok mange som er usikre på egne ferdigheter før de begynner å studere et fremmedspråk, og det forstår jeg veldig godt! Dette var noe jeg også bekymret meg for og prøvde å finne svar på før min egen studiestart. Foreleserne på tysk vet at det er mange personer med forskjellige bakgrunner som begynner på tysk, alt fra de som aldri har lært språket før til de med tyskspråklige foreldre. Foreleserne tar hensyn til dette når de legger opp undervisningen, som vil foregå på tysk, men her er det viktig å huske på at man alltid kan stille spørsmål, enten på tysk eller norsk. Det er garantert noen som lurer på det samme som deg! Selv forstod jeg langt fra alt som ble sagt i forelesning da jeg begynte på studiet, men fordi man blir eksponert for tysk helt fra starten, har man en ganske bratt læringskurve. Det kan nok være utfordrende, men det er kjempegøy å se fremgang etter hvert. Språk er jo så gøy! 

Som ny tyskstudent vil man også få mulighet til å være med på et forkurs den første uka etter immatrikuleringen. Forkurset skal gi deg en «myk start» på tyskstudiet, og gir deg mulighet til å bli godt kjent med foreleserne og medstudentene dine før det virkelig braker løs. Du kan lese blogginnlegget Silje skrev om forkurs i 2016 her for å lære mer om det! 

Emner per juni 2020. Med forbehold om endringer.  

– Skrevet av Ellen, 1. år tysk master 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar