Førsteårsemnene på allmenn litteraturvitenskap

Hva er det egentlig man går gjennom i emnene (det vi kaller fag på vgs) på allmenn litteraturvitenskap lurer du kanskje på? Her er en kort innføring i hva de ulike emnene på årsstudium og 1.året på bachelorprogrammet egentlig innebærer.

emneralit

1. semester

ALIT1111 – Epikk og lyrikk fra antikken til 1800
Dette emnet handler om epikk, som oftest er romaner og større verk og lyrikk som er dikt, poesi, sonetter og lignende. Man begynner med litteratur i disse formene som kom før 1800-tallet. Da begynner man med å lese litteratur fra antikken, Homer sin Odysseen er stadig på pensum og jobber seg framover mot 1800-tallet. Man er innom flere av de viktigste litterære periodene i denne tiden. I dette faget skal man lese litteraturen på forhånd og så diskuterer og analyser man litteraturen og prøver å forstå de historiske aspektene ved litteraturen. Hva handler det om, hvem skrev det og hvorfor?

Foreleserne forventer at man har kjennskap på forhånd til den litteraturen forelesningen skal handle om og det anbefales å lese den først. Likevel er det mulig å få med seg mye fra forelesningen selv om man ikke har kommet gjennom hele boka enda. Mye litteratur bygger på tidligere litteratur og det er mye morsomt man kan se når man begynner å sammenligne og analysere litteratur fra forskjellige tider!

ALIT1112 – Drama og poetikk fra antikken til 1800
Det andre emnet i første semester handler også om litteratur fram til 1800. Her starter man også i antikken og jobber seg fram mot 1800-tallet. Drama er nedskrevne teateroppsetninger og skuespill, mens poetikk er litteratur om litteratur, gjerne normbasert, altså sånn vil man at litteratur skal være. Det er mange som i løpet av tiden har diskutert hva litteratur er og hvordan det bør være og det lærer man i dette emnet.

littbøker

2. semester

ALIT1103 – Epikk og lyrikk 1800-2000
Dette emnet tar opp tråden fra semester før og fortsetter å analysere og lese litteratur fra 1800-tallet og fram til vår tid. Det er epikk og lyrikk, altså romaner og poesi, det handler om. Emnet er ganske likt det tilsvarende emnet fra 1.semester bare at litteraturen nå er mer moderne. Det kan skape andre måter og analysere på og viser enda mer av utviklingen til litteraturen. Ved å bruke det man har lært fra 1.semester kan man se hvordan litteraturen har utviklet seg helt fra antikken til den dag i dag.

ALIT1104 – Drama, poetikk og litteraturteori 1800-2000
Dette emnet er også bygd opp på samme måte som det tilsvarende fra første semester, bare at man nå leser og analyser drama fra etter 1800-tallet. Man har også utvidet til å ta med en del litteraturteori. Dette er tekster som handler om hva litteratur er. De er ikke så opptatt av å vise til hvordan den bør være, men prøver heller å forklare hvordan den faktisk er og hvordan den har utviklet seg.

masterinnlegg 2

Obligatoriske innleveringer
Alle 4 emnene har 2 obligatoriske innleveringer, disse er skriftlige oppgaver som skal hjelpe deg til å forstå hvordan du bør skrive eksamen. Ofte er oppgavene formulert på samme måte som de du får på eksamen. Disse får du også tilbakemelding på så du kan bli enda bedre før eksamen. (Noen ganger kan det være en obligatorisk aktivitet til, men det varierer).

Håper det gjorde deg litt klokere! Er det noe du lurer på? Send oss en melding på instagram på @snakkebobla 😀

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar