Hvor flink må du egentlig være i fransk, spansk eller tysk for å studere det på NTNU?

Det er mange som sender oss i rekrutteringsgruppa spørsmål, enten på epost (studenter@isl.ntnu.no) eller som direktemelding til instagramkontoen Snakkebobla. Spørsmålet vi helt klart får oftest er hvor flink en må være i spansk, tysk eller fransk for å kunne studere det. Veldig mange er engstelige for å ikke være flinke nok.

Det eneste formelle kravet for å søke opptak til spansk-, tysk- eller franskstudiet er generell studiekompetanse. Likevel anbefales det at du har forkunnskaper i språket som tilsvarer nivå A2 (ifølge det europeiske rammeverket for språk), som igjen tilsvarer nivå 2 fra videregående skole. Siden det ikke er andre formelle krav, er nivået blant studentene ofte veldig ulikt. Noen har hatt språk på videregående eller tatt språkkurs. Andre har kanskje vært på utveksling, kan språket veldig godt hjemmefra, eller har ikke brukt språket på flere år. All undervisning foregår på spansk, tysk eller fransk. Dette kan for noen høres skremmende ut, men frykt ikke! Vi som studerer, eller har studert, et av disse språkene har alle den samme erfaringen: Så å si alle studentene klarer seg bra, uansett utgangspunkt ved studiestart. Og hvordan er det mulig?

Diskusjon på biblioteket

God og tilgjengelig hjelp
Det er relativt små «klasser» sammenlignet med mange andre studier. Dette gjør at foreleserne blir godt kjent med studentene, og du har derfor hjelp og veiledning tilgjengelig hele tiden. Det er en luksus på universitetet. I tillegg er det godt læringsmiljø fordi en blir godt kjent med både forelesere og medstudenter, som skaper trygge rammer. Som språkstudent er deltagelse, samarbeid og både muntlig- og skriftlig aktivitet viktig. Når det er godt miljø i klassen, er det lettere å bruke hverandre som en ressurs, i tillegg til at det er rom for ulike nivå. Semesteret starter også med et kurs med repetisjon og gjennomgang av basiskunnskaper i språket.

Mengdetrening
En felles opplevelse blant oss i rekrutteringsgruppen, er at de første ukene av studiet kan være krevende, men at det etter hvert «løsner». Du venner deg til å høre, snakke og skrive språket daglig. Mengdetrening er derfor viktig, men også lett å undervurdere. Det er lurt å delta i undervisningen selv om det ikke er obligatorisk. Tenk at du skal lære litt av språket hele tiden. Det er et av mine beste tips til alle språkstudenter. Noen helt konkrete og enkle tips er blant annet å bytte språk på telefonen, lytt til podkaster på språket eller følge nyhetskanaler og andre brukere på sosiale medier som skriver eller snakker språket, for eksempel på Instagram. Gjør du dette samtidig som at du studere spansk, fransk eller tysk, er sjansen god for at du blir flink, og det i løpet av kort tid. Selv ble jeg overrasket over hvor mye flinkere jeg ble på relativt kort tid.

Motivasjon
Jeg tør derfor å påstå at dersom du har noe språkkunnskap før studiestart, er du god nok til å studere språket dersom du er motivert. Motivasjon er alfa omega. Det har vi språkstudenter erfart. Dersom du er motivert nok og jobber med faget, er det nok til at du lykkes, uansett utgangspunkt. Vi håper derfor å se deg på NTNU og institutt for språk og litteratur til høsten!

Ikke nøl med å sende oss en direktemelding eller en epost dersom du lurer på noe mer. Vi svarer dere alle sammen, hele sommeren.

mariaspråkinnlegg

– Maria Isabel Abrante, lektorstudent med årsstudium i spansk.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar