Førsteårsemner på nordiskstudier ved NTNU

Det første året du studerer nordisk ved NTNU er de fleste emnene like, uavhengig om du har søkt deg inn på årstudium, bachelor eller lektor. I dette innlegget skal jeg gi en liten intro til de ulike fellesemnene 😀

Om du vil lese mer om de forskjellige emnene kan du sjekke her https://www.ntnu.no/studier/bnordisk/oppbygning eller https://www.ntnu.no/studier/aanord/oppbygning#year=2021&programmeCode=%C3%85NORD. Som alltid er det lav terskel til å kontakte oss på insta @ntnusprakoglitteratur om det noen spørsmål!

Første semester aka høstsemesteret

NORD1001 innføring i nordisk språk og litteratur (7,5)

Det første semesteret på nordisk har man et introduksjonsemne der språk og litteratur slår seg sammen i ett emne. Da jeg var på første semester på min bachelor, hadde vi ikke NORD1001, men et tilsvarende emne som het EXFAC, som var tilsvarende innføring i språk og litteratur.

Innføring i nordisk språk og litteratur tar for seg sentrale og grunnleggende verktøy som skal være med videre i andre emner. For eksempel, i språkdelen, var det sentral å lære om hva et språk er, språkhistorie, og språkets plass i samfunnet. I litteraturdelen blir man introdusert for grunnleggende fagbegreper, og litteraturen rolle og funksjon i samfunnet. Dessuten er det god innføring i akademisk skriving i NORD1001, slik at studenter blir godt kjent med sjangeren og forberedes til å skrive vitenskapelige tekster. I dette emnet er det både forelesninger og gruppetimer, der man i sistnevnte jobber sammen med andre studenter og læringsassistenter med hvordan man skal skrive gode tekster.

Dette emnet har 7,5 studiepoeng og har både en skriftlig eksamen på to timer, og en hjemmeeksamen på tre dager.

NORD1102 Grammatikk og pragmatikk (15)

Dette var et emne der jeg lærte ENORMT mye, da jeg hadde lite (les: ingen) erfaring med stoffet fra før! NORD1102 er et ganske stort emne på 15 studiepoeng og består av en grammatikkdel og en pragmatikkdel. I grammatikkdelen lærer man om hvordan språket vårt er bygget opp. Der trekker vi linjer fra norrøntid (!!) frem til i dag. I tillegg lærer man om hvordan setninger og ord skal analyseres på universitetsmåten.

I pragmatikkdelen skal man undersøke hvordan man bruker språket sitt. Her bruker man analytiske verktøy for å se hvordan kontekst kan påvirke kommunikasjon.

Dette emnet har en sekstimers skriftlig eksamen, og har også gruppetimer der man jobber sammen med studenter og læringsassistenter om innleveringsoppgaver og mot eksamen.

NORD1108 Nordisk litteraturhistorie 7,5

Dette emnet var mitt første møte med litteratur på universitetet, og der min interesse for litteratur egentlig begynte ordentlig! Dette emnet gir en bred oversikt på litteraturhistorien i Norden; det vil si hvordan litteraturen kan undersøkes i et historisk perspektiv. Det er veldig kult og spennende å få muligheten til å lære (og lese!!!) norrøn litteratur og se hvordan den har påvirket og utviklet seg videre til det vi leser i dag.

I emnet leser man ulike sentrale romaner, dikt og skuespill, der man diskuterer hvordan man kan plassere dem i litteraturperiodiske kategorier. I dette emnet jobber man også i gruppetimer sammen studenter og læringsassistent der man diskuterer pensumslitteratur og jobber mot mappeeksamen som skal leveres mot slutten av semesteret.

Andre semester aka vårsemesteret

I andre semester på nordisk skiller årstudium, bacheloren og lektor seg. Det som er felles er de to obligatoriske emnene under, NORD1104 og NORD1006. Om du går årstudium i nordisk, skal ditt tredje emne være et fordypningsemne, enten i litteratur eller i språk. Det kan for eksempel være NORD2112 Litteratur og vitendiskurser, NORD2113 Nordisk litteratur etter 1900 eller NORD2220 Skriving – tekst og skriveprosesser. Disse emnene kan du lett søke opp på NTNU sine sider og lese mer om (sjekk link øverst i innlegget). Om du går bachelor, er det tredje emnet Exphil (Examen philosophicum for humaniora og estetiske fag). Det er et obligatorisk filosofiemne alle studenter ved NTNU tar, der dette handler om vårt studieområde i humaniora. På lektor i nordisk derimot, er det tredje emnet pedagogikk og praksis.

NORD1104 Teori, sjanger og analyse (15)

I dette emnet lærer man å bruke analytiske verktøy og metoder for å faktisk analysere ulike sentrale litterære verk. Man lærer å analysere med ulike «briller» eller perspektiver på hvordan man kan lese litteratur, for eksempel leste vi Av måneskinn gror det ingenting av Torbjørg Nedreaas i et feministisk perspektiv. Da undersøkte vi hva verket kunne fortelle oss om kvinner posisjon og andre feministiske problemstillinger.

Dette emnet er ganske stort (15 studiepoeng) og man leser mange spennende sentrale verk fra den nordiske litterære kanon. Eksamen i dette emnet er en 14 dagers hjemmeeksamen, men slik som med de andre emnene på første året, er det gruppetimer der man forbereder seg og jobber sammen med fagstoffet!

NORD1106 Språkhistorie og talemål (7,5)

Dette emnet er todelt mellom språkhistorie og talemål. Språkhistoriedelen handler om hvordan og hvorfor det norske språket har utviklet seg fra norrøn tid til i dag. Det handler både om selve den språklige utviklingen, og den mer sosiale og politiske utviklingen som påvirker språket vårt.

I talemålsdelen av emnet blir man godt kjent med dialektene i Norge: Hvorfor har vi dialekter? Hvordan skiller vi dialektene fra hverandre? Hva skjer med dialektene våre? Dette er sentrale spørsmål vi jobber med i emnet.

Jeg opplevde at emnet krevde en del jobbing, ettersom det var mye ny kunnskap jeg måtte tilegne meg, for eksempel å sette seg ordentlig inn i norrønt. Men det er et kjempespennende emne som man lærer ekstremt mye av. I tillegg er det gruppetimer som er veldig til hjelp med flinke læringsassistenter!

I dette innlegget har dere fått en liten smakebit av hva emnene kan innebære! Endelig pensum og innhold av dem blir som regel kunngjort ved studiestart, så jeg anbefaler å følge med på Blackboard og på de ulike emnesidene til hvert emne; der legges ut informasjon om timeplan, obligatoriske oppgaver og eksamen!

LYKKE TIL OG GLED DEG! ❤

Hilsen Ingrid (bachelor i Nordisk litteratur)

Legg igjen en kommentar