Førsteårsemner på spanskstudier

Skal du begynne på spansk til høsten, men emnebeskrivelsene på nettsidene virker mer gresk, og du sitter nå og funderer på hva det er du egentlig skal studere? Her kan du lese litt om emnene slik jeg (som studerte årsstudium i spansk 2019/20) ville beskrevet de. Det første året du studerer spansk ved NTNU er de fleste emnene (fagene) felles for studenter fra årsstudium, bachelor, europastudier og lektor. Her vil du finne litt informasjon om fellesemnene og emner for studenter som tar årsstudium. Om du har spørsmål angående emner for bachelor, europastudier med spansk eller lektor med spanskmå du bare spørre oss på instagram! 

Dette innlegget er basert på studieåret 2019/2020 og informasjon som er tilgjengelig om studieåret 2020/2021. Endelig pensum for alle emner kunngjøres ved studiestart, derfor kan forandringer og justeringer forekomme. 

timeplan høst

SPRÅK1200 Fremmedspråk og samfunn (årsstudium)  

Fremmedspråk og samfunn inngår kun som emne for de som tar årsstudium i enten fransk, spansk, tysk eller engelsk. (Hvis man skal ta bachelor byttes dette ut med EXPHIL.) I SPRÅK1200 lærer man om stillingen disse fremmedspråkene har i Norge, både historisk sett og i en moderne kontekst. Forelesningene i emnet ble hovedsakelig holdt av gjesteforelesere fra ulike studiebakgrunner i motsetning til de andre emnene som hovedsakelig ble undervist av de samme foreleserne hele semesteret. Noen av temaene vi var innom inkluderer språk og makt, språk og identitet, fremmedspråkundervisning i Norge, språkvarieteter og oversettelse. Måten man må forholde seg til et emne med en så stor klasse og så mange ulike forelesere blir ganske annerledes enn de andre emnene. Jeg vil anbefale å holde følge med pensumtekstene som blir gitt av de ulike forelesningene og å stille forberedt til forelesningene ettersom det åpnes for diskusjoner underveis. Det sparer deg også masse arbeid før eksamen! Om du snakker med emneansvarlig kan det være mulig at du får skrive de obligatoriske oppgavene og besvare eksamen på engelsk om du foretrekker det ettersom deler av pensum og undervisningen kan være på engelsk. 

SPA1100 Spansk språk 1 

Dette er grammatikkdelen av studiet. Det er kanskje det mest uforståelige i begynnelsen fordi det er en ganske ny måte å tenke på. Man jobber en del med verbtider, hvordan de er satt sammen og når de brukes. Men det som kanskje er litt nytt for de fleste er setningsanalyse, eller syntaks som det kalles. Man jobber med å dele opp setninger og finne ut av hvilken form og funksjon hvert enkelt ord har. Man jobber og med de ulike ordklassene (verb, substantiv, adverb osv) og hva de egentlig er, (har du tenkt over det? Hvordan vil du egentlig beskrive et substantiv?) Dette virker kanskje litt uforståelig og ganske tørt, men det er det på ingen måte! Med en superegasjert foreleser og en stor mestringsfølelse når du endelig begynner å forstå, ble dette ganske fort mitt favorittfag. (Lite tips er å kjøpe den spanske gramtikkboken, selv om du ikke forstår så mye av den i begynnelsen, er den den greieste å følge når du begynner å få kontroll. Et annet tips er å bare spørre foreleser hvis du sliter eller ikke forstår, hun hjelper deg mer enn gjerne og jeg tror de fleste i klassen hadde en privattime eller to i ukene før eksamen.)   

SPA1201 Spansk språkferdighet 1  

Dette faget er det som minner mest om språkundervisning på ungdomsskole og videregående. Det er så å si en repetisjon og litt videre påbygging på spansk 2 og spansk 3 fra videregående. Her jobber man med å kunne utrykke seg på spansk i hverdagslivet. Man øver på å skrive tekster om for eksempel miljø, studiehverdag og matvaner. I dette emne jobber man også mye muntligDet er litt grammatikk, men mest bare bruk av språket. Vi skrev en logg (en slags dagbok) om alt vi gjorde etter hver time, som vi leverte på slutten av året, skrev en del tekster som vi fikk god tilbakemelding på, og hadde samarbeid med en videregående skole der vi skulle prøve å lære videre det vi hadde lært. Alt i alt er dette kanskje det faget du merker at du får mest bruk for hvis du for eksempel skal reise eller får deg en spansktalende venn, fordi det som emne tilsier språkferdighet 

SPA1401 Latinamerikansk kultur og historie  

Helt klart det mest spennende faget på høstsemesteret! Her starter man med koloniseringen (invasjonen) av Latin-Amerika på 1400-tallet og jobber seg opp mot dagens situasjon. Et ekstremt lærerikt fag som dekker alt fra frigjøringskriger og revolusjoner til musikk. Dette er kanskje det mest avskrekkende faget, fra dag én gir foreleser deg tekster skrevet på akademisk spansk om tidsperioder som du aldri før har hørt snakk om. For meg gikk de første to ukene uten at jeg skjønte et ord av det foreleser sa i timene og jeg brukte kanskje 30min på å lese en A4-side med pensum. Men etter hvert som du lærer deg vokabularet som brukes og begynner å skjønne sammenhengen i historien er dette faget bare interessant. Og etter hvert får man pensumlitteratur både på engelsk, norsk og litt lettere spansk også, så det blir ikke noe problem å henge med. Timene er lagt opp veldig bra (i hvert fall var de det for oss) der foreleser bruker en time på å gå gjennom en periode, og timen etter sitter man i grupper og oppsummerer sammen ved hjelp av spørsmål som foreleser har satt sammen. (Ta vare på disse spørsmålene og bruk de til å repetere før eksamen! Har du kontroll på spørsmålene er eksamen ikke noe problem.)    

Timeplan vår

SPA 1104 Spansk språk 2 

Dette er en fortsettelse av Spansk språk 1. Man går videre på setningsanalyse og lærer mer om verbtider. Det er så å si helt likt som semesteret før.  

SPA1202 Spansk språk og litteratur 

Navnet på emne er kanskje litt vagt (og lite beskrivende), men i dette faget jobber man med hvordan skrive en god tekst. Hvordan skal man tilpasse til unge eller eldre lesere? Hva er best inndeling av avsnitt? Hvordan unngår man å repetere seg selv? Alt dette og mye mer lærer man i dette faget. Det er et ekstremt nyttig fag uansett om du skal fortsette med spansk, eller over på en helt annen grad, fordi du får øvd deg på tekstskriving (som du har god bruk for hele resten av universitetstiden din). Alt er på spansk og man både leser og skriver mye tekster. Man leser én bok (vi leste en som heter Caperucita en Manhattan) og en god del artikler i løpet av året, der man får sett eksempler på både gode og dårlige tekster.   

SPA1301 Spanskspråklig litteratur 

Dette er et «klassisk» litteraturfag. Man leser en god del tekster og en kort bok ila semesteret. Deretter skal man analysere tekstene og kunne sette de i kontekst. Det som er ekstra gøy med dette faget er hvis du har hatt latinamerikansk kultur og historie semesteret før, fordi tekstene man leser ofte henger godt sammen med det som har skjedd historisk. (Man trenger på ingen måte forkunnskaper, men det gjør det litt ekstra spennende). Med en engasjert foreleser og et godt utvalgt pensum er dette et veldig gøy fag. Vi jobbet en del med nyere forfattere som man gjerne ikke har hørt om tidligere, og med temaer som feminisme, narkokultur og undertrykkelse. Noen tekster kan være litt tunge å lese, men man har en god gjennomgang av dem i timene. Man jobber mye muntlig og sammen, så analyseringen av verkene går veldig greit selv om du kanskje ikke er den beste til å analysere.  

SPA1402 Spansk kultur og historie 

Man starter med de preromanske gruppene som bosatte seg på den spanske halvøyen rundt 25 000 år f.Kr. fortsetter til samlingen av Spania, imperiet, republikken og diktaturet. Det er interessant hvor lite av den spanske historien man i utgangspunktet kan, selv om det er et land relativt nært, som man nå kan lære seg gjennom dette faget. Hvis du kan litt spansk og vil ha en liten innføring i hva faget handler om kan du høre podcasten Historia de España para selectividadDet er egentlig en podcast for videregåendeelever i Spania, men går gjennom så å si det samme som SPA1402. Emnet minner litt om timeoppdelingen til SPA1401 der man har en time der foreleser snakker og en time med spørsmål. Vi så også en del filmer.  

  • Ida Lie-Nielsen, spansk årsstudium  

 

 

Legg igjen en kommentar